Hidrolik Lift Sistemi Nasıl Çalışır?

Hidrolik Lift Sistemi Nasıl Çalışır?

Hidrolik liftler çağımızın büyüleyici icatlarından biri olarak hayatımızda yerini almaktadır. Hidrolik liftler sıvının basınç altında kuvveti aynen iletme prensibinden yola çıkılarak hayata geçirilmiştir. Kapalı alanda bulunan sıvıya uygulanan basınç her noktada eşit olacak şekilde ve hacmini hiç değiştirmeden iletilmektedir. Hidrolik liftlerde bulunan sütunlar ve uzaktan kumanda arasında ZigBee adı verilen bir ağ yardımı ile iletişim kurulur. Her sütunun konumunu belirleyen bir potansiyometresi bulunmaktadır. Ve sütunlar ikişerli olarak gruplanarak kontroller tarafından ayrı ayrı açılıp çalışmasına olanak sağlar.

Basınç Ayar Valfi Nasıl Çalışır?

Hidrolik sistemlerin çalışma prensibinin kapalı alan içerisinde bulunan sıvının basınç yolu ile iletilmesi olduğundan bahsetmiştik. Hidrolik sistemde sıvının iletimini sağlayan basıncın ayarı ve kontrolü oldukça önemlidir. Sistem içerisinde bulunan basınç ayar valfinin açık olması sayesinde basıncın fazla gelmesi halinde ortaya çıkacak tehlikelerden korunur, basıncın düzenli şekilde giderek cihazların düzenli çalışmaları sağlanır ve makineye gelecek basıncın biriminin ayarlaması yapılır. Basınç ayar valfleri ise beş çeşittir. Bunlar; basınç emniyet valfi, basınç düşürücü valf, basınç sıralama, boşaltma valfleri ve yön değiştirme valfleridir. Şimdi sırası ile bu valflerin çalışma prensiplerini anlatacağız.

Basınç Düşürücü Valf Nasıl Çalışır?

Hidrolik lift sistemlerinde farklı basınçlarda çalışması istenilen elemanlar bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda basınç düşürücü valfler sahaya çıkmaktadır ve kullanılmaktadır. Normalde açık olan basınç düşürücü valf basınç yükseldiğinde ise kapalı konuma gelir. İki veya üç yollu olmak üzere çeşitleri bulunmaktadır. Basınç düşürücü valfleri giriş basıncına etki eden emniyet valflerinin aksine çıkış basıncına etki etmektedir.

Basınç Kontrol Valfi Ne İşe Yarar?

Çoğu hidrolik sistem önceden belirlenmiş bir basınç ile çalışacak şekilde tasarlanmıştır. Bu önceden ayarlanmış olan basınç sınırlandırılmaz ya da kontrol edilmez ise mevcut sistemin, parçaların ya da makinenin zarar görmesine yol açabilmektedir. Basınç kontrol valfleri bu zararın önlenmesinde kullanılmaktadır. Basınç kontrol valfi sistemin çalışması için yeterli olan basıncın üstüne çıkmasını engeller. Sistemde bulunan fazla yağı yönlendirerek maksimum basıncı sınırlar ve sistemi korumuş olur.

Basınç Sıralama Valfi Ne İşe Yarar?

Hidrolik sistemlerde bazı durumlarda birden fazla motor ve birden fazla silindirin farklı basınçlarla farklı zamanlarda çalışması istenebilmektedir. Pompadan gelen basıncın motora ve silindirlere düzenli bir sıra ile gitmesi gerekmektedir. Normalde kapalı konumda olan sıralama valfi istenilen basınçta ayarlanarak kullanıcı elemanları harekete geçirmesi sağlanabilmektedir. Çalışma prensipleri her ne kadar emniyet valfine benzese de emniyet valfinden farklı olarak bir boşaltma bağlantısı bulunmaktadır. Bunun sebebi emniyet valfinin aksine çıkış ağzında yüksek basıncın oluşabilme olasılığıdır. Bu basınç boşaltma bağlantısı ile tahliye edilmediğinde geriye dönüp zarar verme olasılığı bulunmaktadır.

Hidrolik Yağı Nerelerde Kullanılır?

Hidrolik sistemlerin sürdürülebilir olması ve kısa sürede arıza yapmaması adına bakım ve onarımına da önem verilmeli ve rutin kontrolleri sık sık yaptırılmalıdır. Hidrolik sistemlerin kendini koruması ve negatif koşullarla baş edebilmesi için sisteme uygun hidrolik yağın kullanılması gerekmektedir. Peki, hidrolik yağ nerelerde kullanılır?

  • Hareketli Ekipmanlar; Ekskavatörler, konstrüksiyon ekipmanı, uzun yol taşımacılığı araçları, tarımsal makinalar, uçaklar, gemiler
  • Hammadde Endüstrileri; Madencilik endüstrisi, köprü kumanda mekanizmaları
  • Üretim uygulamalarında; Presler, ağır makinalar, robotlar, plastik enjeksiyon makinaları

Transpalette Hangi Yağ Kullanılır?

Transpalet hidrolik sistem ile çalışan yatay taşıma makinesidir. Transpaletlerde düzenli olarak genellikle 6 ayda bir rutin kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Yeterli yağ seviyesinde bulunmayan transpaletlerde sistemin eskisi gibi çalışmadığını anında fark edeceksinizdir. Transpalet sisteminde maksimum yağ seviyesi 250gr’dır. Transpaletlerde 37 ya da 46 numara hidrolik yağ kullanılması önerilmektedir.

Transmisyon Yağı Nerelerde Kullanılır?

Transmisyon yağları araçların vites kutularında ya da transfer kutularında kullanılmaktadır. Bu yağa bu yüzden hidrolik direksiyon yağı da denmektedir. Transmisyon yağları hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans alabilmek adına tasarlanan yüksek mineralli yağlardır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da bilinebilmektedir. Bazı özel uygulamalarda hidrolik sıvı olarak da kullanılabilmektedir.

Araç Kriko Hangi Yağ Kullanılır?

Araç krikoları farklı çeşitlerde bulunabilmektedir. En çok kullanılan krikolar ise dişli kriko ve hidrolik krikolardır. Dişli krikolarda kullanılan yağlar gres yağı iken, hidrolik krikolarda ise hidrolik yağın kullanılması gerekmektedir. Yağ çeşidi ise -5 ile +55 derece arasında N15 -20 ile -5 arasında 7 olmalıdır. Araç krikoları yılda en az bir kez değiştirilmelidir.

Diğer Resimler