Hidrolik Lift Sistemi Nedir?
Hidrolik Sistem Ne İşe Yarar?
Hidrolik; kuvvetin ve hareketlerin akışkanları sayesinde iletilmesi ve yönetilmesidir. Bu akışkanların belli bir basınç ve debi ile basıldığında doğrusal, dairesel ve açısal hareketlerle oluşan enerjiye de hidrolik sistemi denir.
Hidrolik sistem ne işe yarar? Sorusu endüstriyel üretim için oldukça önemlidir. Makineleşmenin üretimdeki yerinin gelişmesi ile hidrolik sistemlere ihtiyaç oldukça artmıştır. Birçok alanda işe yarar hale gelmiştir. Hareketli araçlarda, taşıtlarda, trenlerde, taşıma işlerinde, ağır sanayi makinelerinde, preslerde ve çeşitli kaldırıcılarda (oto kaldırma liftleri, araç kaldırma liftleri gibi), birçok alanda kullanılmaktadır. Hidrolik sistemi; tank, depo, hidrolik boru ve hortumlar, filtreler, pompalar, hidrolik motor, hidrolik akümülatör, hidrolik silindirler, hidrolik valf, bölümlerinden oluşur.
Hidrolik Akümülatör Nerede Kullanılır?
Hidrolik akümülatör; hidrolik sistemin basınç altında sıvı depolayan bölümüdür. Sistemde yaşanabilecek şok dalgalarının engelleme, görevi de görmektedir.
Hidrolik akümülatörlerin en sık karşımıza çıkan görevleri yardımcı güç kaynağı olmaktır. Akümülatörler basınç altında depoladıkları sıvı enerjisini gerektiğinde sisteme iletirler. Enerji desteği yanında şok dalgalarına karşı koruma sağlarlar. Devre içerisinde oluşabilecek kaçak debiyi karşılarlar. Kaçak tamamlamasında kullanılır.
Hidrolik akümülatör nerede kullanılır? Sorusunun bir diğer yanıtı da sistem basıncını sabit tutma işleminde kullanılmasıdır. İlerleme ve sıkma işlemlerinde de hidrolik akümülatör kullanılır. Hidrolik devre hızının artırılmasında ve acil güç kaynağı olarak da kullanılır. Hidrolik enerji tasarrufunda akümülatörler, ön maliyete fazla yük bindirmeyen yardımcı kaynak olması bakımından önemli bir konumdadır.
Hidrolik Yağı Nerelerde Kullanılır?
Hidrolik yağı nerede kullanılır konusunda en önemli faktör bu sıvıların özellikleri ve fonksiyonlarıdır. Hidrolik yağlar; güç iletme, sıkıştırılabilir olma, köpüklenme, akma noktasına sahip olma gibi özelliklere sahiptir. Aşınmayı önlerler.
Hidrolik yağı sıkışmayı önler. Basıncın ve gücün verimli sonuca hızlı şekilde ulaştırılmasını sağlar. Sıvıya uygulanan basıncı mekanik güce çeviren hidrolik sistemler için sıkıştırılmazlık önemli bir sıvı fonksiyonudur. Kriko sistemleri; araç kaldırma liftleri, araba lifti düşünüldüğünde hidrolik sistemi pistonun sıvıya uyguladığı basınçla mekanik güç ortaya çıkarmaktadır.
Hidrolik yağlar sıvı içerisine hava kabarcıklarının karışmamasını sağlayacak hava tutmama özellikli yapıdadır. Köpürmeme özelliği taşırlar. Akışkanlıkları sistem için uygun seviyededir. Kolay akış sağlarken yağlama yapabilmektedir.
Hidrolik Blok Nedir?
Hidrolik bloklar hidrolik devre mantığına, işlevselliğine, performans özelliklerine ve güvenlik unsurlarına uygun olarak sistemlere tasarlanan hidrolik sistem bölümüdür. Hidrolik sistemlerde sıvı hareket ve basıncının mekanik enerjiye çevrilirken kontrol ve denge mekanizmasının sağlanması gerekmektedir. Enerjinin ve hareketin eşitlenmesi gerekmektedir.
Hidrolik blok tasarımları mühendislik alanı gerektiren bir iştir. İhtiyaca uygun şekilde hidrolik devre özelliklerine hitap edebilecek biçimde tasarlanmalıdır. Çalışma basınçlarına dayanıklı olmaları zorunludur.
Hidrolik malzemesi hatasız ve boşluksuz hammadde olmalıdır. Hammadde mühendisler tarafından projelendirilmeli, devre ihtiyacına uygun boyutlandırma işlemleri ile üretilmelidir. Üretim sonrası sıkı denetimlerden oluşan test aşaması gelmektedir. Hidrolik bloklar test edilip istenilen çalışma düzeyinde olup olmadığı belirlenmelidir. Sistem eklemesi test süreci sonrası gerçekleşmelidir.
Kapalı Hidrolik Devre Nedir?
Kapalı Hidrolik devre; pompalanan hidrolik sıvının, hidrolik silindirden çıktıktan sonra hidrolik sıvının bir kısmının ya da hepsinin tekrar pompaya girerek tekrar silindire dönmesiyle çalışan hidrolik sistemlerdir. Hidrolik motorların çalışması için kapalı hidrolik devre oldukça önemlidir.
Hidrolik akışkan son kullanıcıdan yeniden döndürülerek yine hidrolik pompaya sevk edilerek kapalı hidrolik devre çalışma sistemi oluşturulur. Pompaların yükleme yerine göre iki yönü oluşur; alçak basınç ve yüksek basınç yönü.
Tek yönlü kapalı hidrolik devre, açık hidrolik devreden farklı olarak beslenme pompasına sahiptir. Bu devrede kontrol valfi yoktur. Hidrolik sıvının yani iş gören hidrolik akışkanın döneceği yağ deposu bulunmamaktadır.
Değişken yönlü kapalı hidrolik devre, çift yönlü hidrolik pompaya sahiptir. Beslenme pompasına sahiptir.
Hidrolik Valf
Hidrolik Valf nedir?
Hidrolik akışkanın yönünü belirleyebilmeyi sağlayan, istenildiğinde akışkanın yönünü değiştirme imkanı sunan, akışkanın basınç ve debi kontrolünün yapılmasını sağlayan devre bileşenidir. Yön kontrol valfleri, basınç kontrol valfleri, akış kontrol valfleri, çek valfler olmak üzere dört çeşidi vardır.
3/2 Yön Kontrol Valfleri: Üç yolu ve iki konumu olan ve tek etkili silindirlerin hareketlerinde kullanılan valflerdir.
Hidrolik Valfler Nasıl Çalışırlar?
Hidrolik sistemler sıvı basıncı ve hareketi ile çalışan sistemlerdir. Valfler de bu basınç ve akış debisinin kontrol edilmesini sağlayan sistem bileşenleridir. Sisteme gönderilen basınç oranını valfler ayarlar. Akış yönünün belirlenmesini ve değiştirilmesini sağlarlar. Alıcıların çalışma hızını ayarlarlar. Akış yolunun açılmasını kapanmasını sağlarlar. Koruyucu görev üstlenen valfler, devre sisteminin basıncını kontrol ederek devre bileşenlerinin yüksek basınç etkilerinden korunmasını sağlarlar.